Oljen parket

Parketno olje je izdelano na osnovi alkidnih smol. Zaradi velike vsebnosti suhih snovi ima parketno olje trikrat večjo zmogljivost prekrivanja v primerjavi z običajnimi olji za les. Na zraku je sušljivo in daje lesenemu podu lepo, gladko površino z odlično odpornostjo proti obrabi.

Primerno je za lesena tla v pisarnah, trgovinah, muzejih ter drugih javnih prostorih, ki so izpostavljeni močnim obremenitvam.

Prav tako je primeren za oljenje plute in lesenih stopnic. Oljena tla čistimo s posebnim čistilom za olje, ki se meša z vodo, in z zelo ožeto krpo. Enkrat na leto ali dve, odvisno od frekvence, pa je potrebno oljena tla premazati z oljem, zmešanim z wait špiritom v razmerju, le po površini, kjer je najbolj prehodno, za kar ni potrebno premikanje pohištva.

Oljen parket potrebuje malo več nege oziroma vzdrževanja kot lakiran parket. Oljen parket je zelo priporočljivo čistiti s pravim čistilom, najboljše je, da uporabljate čistilo od enakega proizvajalca, kot je bilo olje za parket.

Čistilo, ki se uporablja za oljena tla, se meša v razmerju z vodo. Prav tako se čisti – nanaša z zelo ožeto krpo.

Čistilo za oljenje obloge ima v sebi tudi olje in ko čistite tedensko talno oblogo, jo tudi vzporedno oljite, da je obloga vseskozi malo mastna, kar preprečuje, da bi umazanija prodrla vanjo. Najpomembnejše pa je, da vsebuje čistilo sredstvo, ki preprečuje, da bi se olje izsušilo; če se olje izsuši, lahko na oblogi ostanejo madeži in umazanija, ki se odstranijo zelo težko. Po čiščenju z omenjenim čistilom obloga ni lisasta oziroma ni sledi čistila.

Nekatera čistila pa delujejo prav nasprotno in oljena tla izsušujejo oziroma so agresivna. Za zelo težko odstranjujoče madeže (točkovne madeže) se uporablja prav tako posebno čistilo za oljena tla.