Vzdrževanje parketa

Za čim daljšo obstojnost parketa je potrebno vzdrževanje relativne od 50% – 60% vlage, s tem se doseže njegova stabilnost. Ob previsoki ali prenizki vlažnosti zraka se parket namreč začne napenjati ali – dehidrirati. Paziti je potrebno, da ne prihaja do razlitij tekočin. Ob namestitvi pohištva v prostor z novim ali na novo prelakiranim parketom je pomembno nogice zaščititi s filcem. Posebno pozornost pa namenimo stolom na koleščkih, ki so običajno plastični in le-te zamenjajmo za gumijaste, s čimer preprečimo vdrtine v parketu. Z lovilniki nesnage (predpražniki) oziroma conami, znotraj katerih s hojo odstranimo nesnago s čevljev (kamenčki na čevljih, itd.), preprečimo mehanske poškodbe oziroma udrtinice, ki se pojavljajo na laku, kasneje pa na parketu.

Parket čistimo s sesalcem, oljnimi krpami ali z zelo ožeto krpo, predhodno potopljeno v razredčeno čistilo ter ga negujemo z nanosom razredčenega loščila za parket. Parket lahko začnemo čistiti, ko preteče 30 dni od zadnjega lakiranja; pri tovarniško lakiranem parketu takoj.

Oljen parket potrebuje malo več nege oziroma vzdrževanja kot lakiran parket. Oljen parket je zelo priporočljivo čistiti s pravim čistilom, najboljše je, da uporabljate čistilo od enakega proizvajalca, kot je bilo olje za parket. Čistilo, ki se uporablja za oljena tla, se meša v razmerju z vodo. Prav tako se čisti – nanaša z zelo ožeto krpo. Čistilo za oljenje obloge ima v sebi tudi olje in ko čistite tedensko talno oblogo, jo tudi vzporedno oljite, da je obloga vseskozi malo mastna, kar preprečuje, da bi umazanija prodrla vanjo. Najpomembnejše pa je, da vsebuje čistilo sredstvo, ki preprečuje, da bi se olje izsušilo; če se olje izsuši, lahko na oblogi ostanejo madeži in umazanija, ki se odstranijo zelo težko. Po čiščenju z omenjenim čistilom obloga ni lisasta oziroma ni sledi čistila.

Nekatera čistila pa delujejo prav nasprotno in oljena tla izsušujejo oziroma so agresivna. Za zelo težko odstranjujoče madeže (točkovne madeže) se uporablja prav tako posebno čistilo za oljena tla.

Enkrat na leto priporočamo, da lakiran parket zaščitite z loščilom za parket.

Priporočamo, da preproge postavite 30 dni po zadnjem lakiranju in da jih vsake toliko časa odstranite zaradi enakomerne oksidacije lesa.