Brušenje parketa

Estrih mora biti izoliran v skladu s predpisi. V primeru talnega gretja upoštevajte protokol talnega ogrevanja pred polaganjem talne obloge. Maksimalna dovoljena vlažnost lesa (parketa) je 8 – 10%, kontrolira se tudi parket iz sredine paketa. (Vlažnost parketa se preveri pred polaganjem na objektu). Površina mora biti ravna, ustrezne trdote, brez razpok, ne preveč groba (oceni izvajalec), obvezno prej zbrušena s strojem ter očiščena s sesalnim strojem. Pred polaganjem mora biti površina premazana z ustrezno emulzijo. Klimatski pogoji v prostoru morajo biti primerni, prostor ne sme biti izpostavljen prepihu, minimalna temperatura ozračja mora biti 15C. Vsa ostala dela morajo biti zaključena (zadnja faza beljenja se izvrši po končanem lakiranju parketa).

V prostoru, kjer se izvajajo parketarska dela, ne sme biti drugih izvajalcev.

 

POLAGANJE PARKETA

Za polaganje parketa je potrebno uporabiti ustrezno lepilo za izbrano vrsto parketa (2-komponentno) lepilo za lam parket, klasični, gotovi, lamelni, panelni, tehno, kant. Parket se položi tako, da je od sten in drugih podov odmaknjen 1,5 cm.

PO POLAGANJU PARKETA

Po položitvi parketa mora le- ta mirovati 10–14 dni (oceni izvajalec). In sicer klasični,lamelni, lam, tehno, kant. V času mirovanja se ne izvaja pleskarskih ali drugih del, ki bi škodovala položenemu parketu (poškodovala, navlažila ali povzročila madeže). Prostor je potrebno zavarovati pred vstopom dodatne vlage.

Prostor mora izpolnjevati naslednje pogoje: 15°C, relativna zračna vlažnost 50 – 65%

BRUŠENJE IN LAKIRANJE PARKETA

Po fazi mirovanja se prične brušenje, v prostoru ne sme biti drugih izvajalcev, prostor ne sme biti izpostavljen prepihu in močnemu soncu, saj lahko nastanejo težave pri lakiranju. Prah, ki nastaja pri brušenju, je minimalen (odvisno od strojev).