Izravnalne mase

Polaganje izravnalne mase je zelo pomemben element  talne obloge, saj je vsa obloga prilepljena na izravnalno maso. Izravnalna masa je namenjena izključno izravnavi tal in ničemer drugemu. Pred polaganjem  talne obloge (parket, pvc) se najprej pogleda ravnina podlage (estriha),ki mora zadostovati standardom. Če je podlaga neravna, je treba položiti izravnalno maso. Nato se preveri poroznost podloge (estrih) –  da se ne lušči, kruši, saj mora biti trda, kompaktna, sicer ne bo  omogočen oprijem  izravnalne mase na podlago (estrih). To pomeni, da bi kasneje masa skupaj s talno oblogo (parket, pvc) odstopila od podlage. Zato je potrebna  pozornost pri izbiri emulzije. Vsaka ima svoj namen in se nanaša na podlogo, saj je ta odločilna vez med podlago in maso.

Če se na primer podloga lušči, kruši, jo je treba z materiali, ki obstajajo za te namene, učvrstiti, šele nato se lahko nanaša masa. Nato izberemo izravnalno maso, ki jo bomo položili, ta pa je odvisna od debeline, ki je potrebna, in od vrste talne obloge, ki jo bomo položili.

Obstajajo izravnalne mase od debeline nanosa 0,5 mm pa vse do 6 cm in različne vrste za različne talne obloge, saj se parket razteza drugače kot npr pvc. Po pregledu zgoraj navedenih postopkov pričnemo z delom z izravnalno maso. Najprej nov estrih obrusimo, da se odstrani s površine cementno mleko , morebitne maščobe ali belež. Enako je potrebno obrusiti star estrih zaradi morebitnega lepila ali maščob.

Nadaljujemo z natančnim sesanjem površine. Nadaljujemo z nanašanjem emulzije in ko se le- ta posuši, se prične nanašanje izravnalne mase.

Izravnalna masa se suši kar nekaj dni, odvisno je od debeline nanosa in površine ter pogojev v prostoru – ali je objekt ogrevan, se prezračuje ali ne. Minimalna temperatura je 15 stopinj. Pred vsakim polaganjem talne obloge na izravnalno maso je treba preveriti z merilnim aparatom vlažnost le- te. Približno 1cm debeline mase se suši od 3 do 6 dni, vse je odvisno od zgoraj naštetih pogojev.

Svetujemo vam, da ves postopek prepustite izključno usposobljenim polagalcem talnih oblog, saj gre za zelo pomembne ocene, postopke, načine dela, za posebno orodje in veliko natančnost.